Produkty Badania Misja Wsparcie Znajdź sklep
Zachowaj wartości odżywcze pokarmu
dzięki nanobébé
O mleku
matki
Sposób użycia
butelki
Opinie
specjalistów



Z czego składa się mleko matki?



Oto krótki przegląd składników mleka i wartości odżywczych, które zapewniają:



Witaminy:



Niezbędna w procesie widzenia.
Pomaga budować mocne kości i zęby.
Stanowi ochronę błony komórkowej oczu i płuc.
Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, dzięki temu zapobiega krwotokom.
Silny przeciwutleniacz, który pomaga leczyć organizm, wspomaga układ odpornościowy i pomaga w absorpcji żelaza.
Odpowiada za zdrowy rozwój mózgu.
Niezbędna do rozwoju komórek i układu nerwowego.
pomagają przekształcać żywność w energię, którą organizm potrzebuje do wzrostu, rozwoju i funkcjonowania. Witaminy z grupy B są również niezbędne dla skóry, włosów, oczu i układu nerwowego, w tym mózgu.


Białka:



Chronią Twoje dziecko przed wirusami i bakteriami. Pomagają również chronić przed bakterią E. coli i możliwymi alergiami. Inne immunoglobuliny znajdujące się w mleku matki, w tym IgG i IgM, również pomagają chronić przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Hamuje wzrost bakterii zależnych od żelaza (który jest im potrzebny do wzrostu) w przewodzie żołądkowo-jelitowym.
Jest enzymem, który chroni przed bakterią E. coli i bakterią Salmonella. Promuje również wzrost prawidłowej flory jelitowej i ma działanie przeciwzapalne.
Wspomaga wzrost Lactobacillus (pałeczki kwasu mlekowego), które chronią przed szkodliwymi bakteriami, tworząc kwaśne środowisko, w którym bakterie nie mogą przetrwać.


Tłuszcze:



Mleko matki zawiera tłuszcze, które są nieodzowne dla ogólnego zdrowia dziecka. Tłuszcze są niezbędne do rozwoju mózgu, absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są głównym źródłem kalorii. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w mleku matki są potrzebne do rozwoju mózgu, siatkówki oka i układu nerwowego i są osadzane w mózgu podczas ostatniego trymestru ciąży.
Laktoza jest głównym węglowodanem występującym w ludzkim mleku. Odpowiada za około 40% całkowitej liczby kalorii dostarczanych przez mleko matki. Laktoza poprawia wchłanianie wapnia, fosforu i magnezu, a także pomaga zwalczać choroby i wspomaga wzrost zdrowych bakterii w żołądku.


Laktoza ma wiele więcej zalet!



  • Amerykańska Akademia Pediatryczna (AAP) zdecydowanie zaleca, aby dzieci otrzymywały mleko matki jako jedyne źródło pożywienia przez co najmniej pierwsze sześć miesięcy życia.
  • Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca kontynuowanie karmienia piersią w ramach diety małego dziecka przez 2 lata lub dłużej.
  • Mleko matki chroni dzieci przed infekcjami i zmniejsza ryzyko późniejszych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy, otyłości i astmy.