Produkty Badania Misja Wsparcie Znajdź sklep
O mleku
matki
Sposób użycia
butelki
Opinie
specjalistów



Chłodzenie i przechowywanie



Czy wiesz, że:


Według Agencji Żywności i Leków (FDA) bakterie w świeżym mleku podwajają się co 20 minut podczas przechowywania w temperaturze pokojowej.

Świeżo odciągnięty pokarm należy schłodzić i przechowywać w zamrażarce lub lodówce. Badania pokazują, że przechowywanie mleka matki w temperaturze pokojowej może:

  • prowadzić do szybkiego wzrostu bakterii, zmniejszając zarówno wartość odżywczą pokarmu (ponieważ bakterie „wchłaniają” jego składniki odżywcze), jak i wartości immunologiczne (ponieważ mleko matki wykorzystuje swoje mechanizmy obronne do walki z bakteriami).
  • doprowadzić do uszkodzenia komórek poprzez zwiększenie ilości wolnych kwasów tłuszczowych w pokarmie
  • niekorzystnie wpływać na mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w żywieniu, metabolizmie, ochronie przed patogenami, rozwoju układu odpornościowego i mózgu.


Szybkie schładzanie chroni wartości odżywcze i immunologiczne mleka matki.

Najkorzystniej jest schłodzać mleko z piersi tak szybko, jak to możliwe, aby jego właściwości immunologiczne były bardziej ukierunkowane na odżywianie dziecka niż na zwalczanie rozwoju bakterii. Unikalna geometria butelek (i torebek do przechowywania pokarmu) nanobébé umożliwia rozprzestrzenienie się mleka cienko po ich powierzchni, dzięki czemu pokarm szybko się schładza, osiągając idealne temperatury 2-3 razy szybciej niż w standardowych butelkach





Nanobébé chroni Twoje mleko przed temperaturami szkodliwymi dla wartości odżywczych.



Czy wiesz, że:


Podgrzewanie mleka matki w temperaturze powyżej 40°C/104°F powoduje niszczenie wartości immunologicznych i enzymów zawartych w mleku. Przegrzanie odciągniętego mleka może również zmniejszyć wchłanianie tłuszczów, co mogłoby spowodować mniej kaloryczne spożycie dla dziecka.



Rewolucyjny kształt butelki Nanobébé

pozwala, by mleko formowało się w cienką warstwę, a tym samym szybko i równomiernie ogrzewało. Teraz Ty albo ktoś inny opiekujący się dzieckiem może szybko i bezpiecznie podgrzać mleko w bezpiecznej temperaturze, a następnie niezwłocznie nakarmić dziecko bez niszczenia cennych wartości odżywczych, które mogłyby zostać utracone z powodu przegrzania.





Wreszcie możesz przyspieszyć czas przygotowania mleka do karmienia bez narażania go na szkodliwe działanie temperatury.





Ostatnie badania naukowe dowiodły, że temperatura i przechowywanie pokarmu odgrywa istotną rolę w zachowaniu jego naturalnych wartości odżywczych.